Stap jij ook (over) op de elektrische fiets?

Elektrische fietsen werden een aantal jaar geleden nog als no-go gezien, maar tegenwoordig zie je ze steeds vaker voorbij komen. Hoewel de meeste Nederlanders nog op hun vertrouwde “gewone” fiets door weer en wind rijden, worden elektrische fietsen steeds populairder. Niet alleen biedt deze fiets de perfecte uitkomst voor ouderen die de kracht niet meer hebben om een op een gewone fiets te rijden, maar juist de opkomst onder (jong)volwassenen is groot. Hier lees je meer over de werking, de voor- en nadelen en de verschillende soorten elektrische fietsen.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Op een elektrische fiets is, in tegenstelling tot bij een gewone fiets, een motortje in de fiets verwerkt waardoor je een stuk gemakkelijk trapt. Vergis je niet, je moet wel echt nog steeds zelf trappen maar je kunt zelf bepalen hoeveel steun je hierbij van het motortje wilt. Hierdoor is het makkelijker om lange afstanden af te leggen, door tegenwind te fietsen en motiveert het je om vaker te fiets te pakken in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Hierdoor draagt een elektrische fiets niet alleen bij aan jouw eigen gezondheid, maar ook aan het milieu. Twee vliegen in een klap, toch?

Voor- en nadelen

Een elektrische fiets kan echt een uitkomst zijn, maar je moet natuurlijk altijd goed de voordelen en nadelen voor jezelf afwegen. Een e-bike is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je lichter en comfortabeler fietst, zo kun je lange afstanden makkelijker overbruggen en het maakt je minder vermoeid. Ook ben je simpelweg gewoon sneller dan op een gewone fiets. Daarentegen is een elektrische fiets relatief duur. Er zijn grote prijsverschillen, maar denk aan de 1000 tot 3000 euro. Daarnaast is zo’n fiets vrij zwaar, wat lastig kan zijn met het opbergen van de fiets. Ook wanneer je de fiets mee wilt nemen op een auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, moet je rekening houden met het gewicht. Zorg dus goed dat je de voor- en nadelen voor jezelf op een rij zet voordat je een elektrische fiets aanschaft.

Keuze maken

Om de keuze te maken voor een elektrische fiets is het eerst van belang dat je nagaat op welke manier je de fiets wilt gebruiken. Een stadsfiets is geschikt voor dagelijkse ritten naar bijvoorbeeld het station, werk of school. Ben je van plan vaker lange afstanden af te leggen of een heuvel op te rijden, dan kun je beter kiezen voor een transportfiets. Daarnaast zijn er ook voor mannen en vrouwen verschillende modellen. Een damesfiets heeft een kenmerkend diagonaal frame. Dit maakt de instap lager en makkelijker en is daardoor zowel geschikt voor dames als voor heren.

Geef een reactie