Een schutting bouwen voor de tuin?

In Nederland houden we graag van onze privacy. We wonen al in een dichtbevolkt land met dus veel mensen die dicht op elkaar wonen. We willen dan het liefst thuis in ons eigen huis zoveel mogelijk privacy om niet gestoord te worden. Om zo echt een eigen plek te hebben waar anderen je niet tot last zijn. Veel van ons wonen dicht in de buurt van anderen. Vooral in onze tuin willen we dan zorgen dat anderen niet de tuin in kunnen kijken. Daarom zien we vaak schuttingen bij tuinen. Niet alleen voor privacy, maar ook om de afscheiding tussen de tuinen aan te geven. 

Hout voor de schutting  

Schuttingen zijn veel voorkomend in Nederland, je ziet ze overal. Schuttingen kunnen eenvoudig van losse planken worden gemaakt. Vooral hout wordt gebruikt voor het maken van schuttingen. Schuttinghout heeft een warme uitstraling en gaat daarnaast ook lang mee. Er zijn een aantal soorten hout die gebruikt worden voor het bouwen van schuttingen. Onder andere geïmpregneerd vuren-, grenen- en lariks hout, eikenhout of hardhout. Goede kwaliteit hout voor een schutting kan worden gekocht bij nobelhout.nl. Ze hebben een groot assortiment en vind je bijna alles op het gebied van tuinhout. Niet alleen hout voor je schutting maar ook voor andere doeleinden, zoals blokhutten, tuinhuizen, vlonders of pergola’s. Door de losse planken om en om verticaal of horizontaal te plaatsen maak je een mooie horizontale of verticale schutting. Door gebruik te maken van halfronde blokhutprofielen en rabatdelen maak je een winddichte schutting. Dit kan overigens ook door ene combinatie van stapelbare planken met gleufpalen te gebruiken. 

Schutting bouwen 

Om een schutting te bouwen zijn een aantal onderdelen nodig: palen, schuttingplanken en schroeven. Veel schuttingen worden verticaal gebouwd, dit zorgt ervoor dat er minder makkelijk geklommen kan worden op de schuttingen. Het aantal schuttingplanken wordt bepaald door het aantal meters waar de schutting moet komen. Bestel altijd iets meer en houd daarbij rekening met 10% zaagverlies. Een paal wordt ongeveer om de meter geplaatst, bij een tuinplank van 180 centimeter vaak om de 90 centimeter. Zo kan u bepalen hoeveel palen u nodig heeft voor de lengte die je wilt overbruggen. Het aantal schroeven is het aantal planken keer het aantal palen keer drie. Wanneer je alle benodigdheden hebt kan de bouw beginnen. Allereerst is het belangrijk om alles waterpas en goed uitgemeten te hebben. Graaf vervolgens de gaten waar je de palen wilt hebben. Begin met het plaatsen van de eerste paal dit is meestal op een hoek of tegen de muur. Hoe diep de eerste paal wordt gegraven is vervolgens bepalend voor de hoogte van de schutting. Daarna kan de tweede paal geplaatst worden. Zorg ervoor dat de palen ten opzichte van elkaar ook waterpas staan en op dezelfde hoogte. Vervolgens kunnen de planken tussen de palen wordt vastgemaakt. Er kunnen ook kant en klare schutting panelen worden gekocht om tussen de palen te plaatsen. Hierna kan er weer een nieuwe paal worden geplaatst en de planken tussen de palen wordt vastgemaakt en zo door tot de schutting af is.

Geef een reactie